Bekende games van vroeger

Ondanks dat de games nog in de kinderschoenen stonden, waren er toch behoorlijk wat spellen op de markt die onder de aandacht stonden. Niet allemaal waren ze bekend van dezelfde consoles. Sommige spellen werden gespeeld via de spelcomputer, anderen via de Nintendo en de Gameboy en weer andere spellen met de eerste mobiele telefoon. Voorbeelden van deze spellen zijn onder meer Snake, Sonic, Mario en Donkey Kong. Het spel Snake was bekend onder de eigenaren van de Nokia, een van de eerste mobiele telefoons. Sonic werd veel gespeeld met de Sega-spelcomputer. Mario en Donkey Kong waren onder de Nintendo bezitters populaire spellen. Zelfs als je niet in bezit was van een van deze apparaten, dan was je wel bekend met de befaamde namen.

De kruipende slang

Snake was het eerste spel dat met de mobiele telefoon werd gespeeld. Het spel werd ook geleverd op de PC met het programma MS-DOS, maar met de mobiele telefoon was het nog makkelijker te spelen. De naam verraadt het al: in dit spel speelt een slangachtig dier de hoofdrol. Deze beweegt door het scherm heen, maar het is de bedoeling dat deze niet de randen aanraakt. Dit klinkt heel eenvoudig en dat is juist wat het zo’n rage maakte.

Een snelle egel

Sonic kwam in 1991 op de markt onder de naam Sonic the Hedgehog en werd al snel het ‘gezicht’ van de spelcomputer Sega. Het karakter is een egel. In het computerspel zag Sonic eruit als een blauwe egel met rode hardloopschoenen. Mede dankzij deze schoenen kan Sonic razendsnel zich voortbewegen, zowel achteruit als vooruit. Verder kan hij zich net als de echte egels oprollen om zich te beschermen, maar ook dan kan hij met een hoge snelheid vooruitkomen om zijn vijand beter af te zijn. Een spectaculair karakter die menig speler enthousiast maakte voor het Sega-spel.

De kleine Italiaan

Hoewel de naam Mario anders doet vermoeden, is het karakter van deze Nintendo game ontworpen door een Japanse gamedesigner. In 1981 werd Mario geïntroduceerd in het spel Donkey Kong en later kreeg het een eigen game genaamd Mario Bros in 1983. Mario staat bekend om zijn kleine en mollige verschijning. Het is een Italiaanse loodgieter en in de game Mario Bros moet hij Princess Peach beschermen. Door de jaren heen zijn er verschillende Mario spellen op de markt gekomen. Bij iedere nieuwe uitvoering van Nintendo verscheen daarmee ook weer een nieuw Mario-spel met nieuwe avonturen, mogelijkheden en uiteraard mooiere graphics.

Een uitdagende aap

Donkey Kong mag niet ontbreken in deze lijst. Spelers leerden deze aap kennen in 1981, toen Nintendo voor het eerst het gelijknamige videospel op de markt brachten. In tegenstelling tot Mario is Donkey Kong juist een kwaadaardig karakter dat in het spel Pauline heeft gekidnapt. De speler moet voorkomen dat Mario Donkey Kong verslaat. Donkey Kong heeft meerdere manieren om Mario dwars te zitten, zoals het gooien van tonnen.

Mogelijk dat de spellen niet meer heel vers in het geheugen zaten, maar er zijn vast wat bellen gaan rinkelen. Dat komt ook doordat de spellen als Mario en Donkey Kong nog lange tijd uit bleven komen. Nintendo kwam nog regelmatig met nieuwe uitvoeringen die pasten bij hun nieuwe consoles. Snake en Sonic zijn de laatste jaren minder in de belangstelling geweest, maar zijn zeker niet vergeten.