Tetris

Het spel Tetris is bij veel kenners bekend door de Game Boy van Nintendo. Bij dit spel is het de bedoeling blokjes in verschillende vormen netjes naast elkaar te ordenen. Dat klinkt makkelijker dan het is. De blokjes zijn gecombineerd en komen in meerdere vormen vrij. Door Nintendo werd het een succesvol spel waar zelfs kampioenschappen voor werden georganiseerd.

Tetromino

De naam Tetris is afgeleid van tetromino. Dat is een vorm dat ook bestaat uit meerdere vierkantjes, net als de figuren van Tetris. Deze figuren vallen in het scherm naar beneden. Je hebt de mogelijkheid de figuren te veranderen. Dat is handig als er meer figuren zich op de bodem hebben verzameld. Op deze manier kunnen de figuurtjes aangepast worden aan de ruimte dat beschikbaar is. Deze ruimte zal steeds meer veranderen, afhankelijk van hoe jij het spel speelt.

Dichte rijen

Een rij blokjes verdwijnt zodra de gehele rij gevuld is. Er mag geen opening voorkomen. Als dat wel het geval is, dan blijft de rij staan. Hoe meer van dit soort rijen, hoe hoger de stapel blokjes in het scherm. Dit betekent dat het nieuwe figuurtje sneller de rijen benadert. Je hebt zo minder tijd om het figuurtje aan te passen aan de beschikbare ruimte.

Verhoogde snelheid

Naarmate het spel vordert, komen de figuurtjes ook nog sneller naar beneden. De combinatie van een hogere stapel en een verhoogde snelheid, maakt het spel juist spannend. Daarnaast is het ook door iedereen te spelen. Tetris is eigenlijk een soort puzzel, waarbij de vormen veranderen en sneller tevoorschijn komen.

Registreren van de vorm

De blokjes hebben steeds andere vormen. Het kan een vierkant zijn, een rechthoek, of een rechthoek met een extra blokje in het midden. In sommige spellen zie je welke vorm het volgende figuur heeft. Op basis daarvan kan je de rij vormen. Door bijvoorbeeld een ruimte open te laten voor een of twee blokjes. Ruimtelijk inzicht en reactievermogen worden daarmee behoorlijk uitgedaagd in het spel Tetris.