Over TMF

Op 1 mei 1995 kwam het eerste Nederlandse muziekstation op de televisie, The Music Factory, afgekort TMF. Jarenlang overheerste het Engelstalige MTV Europe op de Nederlandse televisie, maar sinds die dag hadden veel jongeren de keus uit beide zenders. Wel duurde het even voordat het door heel Nederland ontvangen kon worden.

De zender

Het aantal gemeentes waar TMF werd ontvangen, groeide al snel. Voor veel mensen was het kanaal bekend als TMF6. In het begin deelde TMF de zender op een aantal kabelnetten nog met TV10Gold. Pas vanaf 16.00 uur begon TMF met het uitzenden van muziek van en muziekprogramma’s. De programmering van TMF duurde dan tot 24.00 uur. Op de kabelnetten waar alleen TMF voorkwam, werden de programma’s in de overige uren herhaald.

TMF6, TMF9, TMF

Jongeren konden de hele dag door genieten van de muziek van die tijd. In het eerste jaar was het nog onrustig rondom de zender. Eerst had het de naam TMF6, later TMF9. Pas vanaf de overname door MTV in 2002 werd het bekend als TMF. De wisseling van naam had grotendeels te maken met de strijd om kanaal 6 en 9 tussen diverse zenders. Voor de jongeren maakte dit weinig uit. Nederland had eindelijk een eigen muziekzender, genaamd TMF.

Succes over de grens

In het begin was de komst van TMF nog erg wennen. Veel kijkers waren toch nog erg gewend aan MTV en dit bleef nog lange tijd een uitdagende concurrent. Uiteindelijk werd het toch een succes en breidde TMF zich uit naar België, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Australië.

De TMF-gezichten

De presentatoren die vanaf het begin onderdeel waren van TMF waren Sylvana Simons, Bridget Maasland, Isabelle Brinkman, Fabienne de Vries, Ruud de Wild, Michael Pilarczyk, Wessel van Diepen en Erik de Zwart. Zij waren het gezicht van de zender en praatten de videoclips aan elkaar door middel van hun eigen programmaformules. Andere namen die bekende gezichten van TMF werden, zijn onder meer Tooske Breugem, Daphne Bunskoek, Sylvie Meis, Jeroen Nieuwenhuize, Renate Verbaan, Miljuschka Witzenhausen, Nikkie Plessen en Saar Koningsberger.

Videoclips en faxen

Door middel van levendige programma’s werden kijkers op de hoogte gehouden van de laatste muziek, nieuws en trends. Je zal ze vast nog wel kennen. Toute Fabienne was het programma van Fabienne de Vries. Deze werd dagelijks in de middag uitgezonden waar videoclips en het voorlezen van faxen werden afgewisseld. Totally Tooske verving het programma met de komst van Tooske Breugem en deze werd weer opgevolgd door D-Day met Daphne Bunskoek.

Altijd de nieuwste hitlijsten

Andere bekende programma waar TMF om bekend stond waren Cyberchoice, Weekend Special, NL Made in Holland, Clip Clasics en Wet & Wild. Natuurlijk konden de hitlijsten niet ontbreken op een muziekzender. Met de programma’s Hitzone en de Nederlandse Top 40 werden de laatste muzieklijsten bekend gemaakt.

TMF Awards

In 1996 werden de eerste TMF Awards georganiseerd en dat hield aan tot het einde van TMF in 2011. Jaarlijks werden hier publieksprijzen uitgereikt aan muzikanten. Het publiek werd hier in betrokken. Zij konden stemmen op de genomineerden van een categorie en bepaalden zo de winnaars. In 1996 vond de uitreiking nog plaats in de kantine van het TMF gebouw in Bussum.

De populariteit werd enorm en van 1998 tot en met 2005 werden de shows gegeven in Ahoy in Rotterdam. Artiesten die vaak TMF Award winnaars waren, zijn Marco Borsato, Anouk, DJ Tiësto en Kane. Naast bekende nationale artiesten verschenen ook grote internationale namen op het podium. Denk aan optredens van Destiny’s Child, Robbie Williams, Janet Jackson en Kylie Minogue.

Het einde van het succes

Vanaf 2008 verminderde de populariteit van TMF. Geleidelijk aan werd het steeds minder uitgezonden. In 2011 was het alleen nog meer via het internet actief. Dat duurde tot 1 september 2011, de datum dat de zender inclusief het internetkanaal werd opgeheven.