TMF Game Awards

In 2005 reikte de Nederlandse muziekzender TMF voor het eerst de TMF Game Awards uit. Dit was een vervolg van de opkomende rage van meerdere spelgames die uitkwamen met de game consoles en ontwikkelaars als Nintendo. Spellen als Tetris en Mijnveger waren de eerste spellen waarmee de populariteit was begonnen. Reden hiervoor was dat de spellen met de GameBoy op iedere plek gespeeld konden worden. Hoewel de Nintendo natuurlijk al veel mogelijkheden bood, was het ideaal dat met een GameBoy kinderen ook buitenshuis konden spelen, zoals in de auto of op visite. Na deze spellen ging de ontwikkeling van games razendsnel, waarop uiteindelijk de TMF Game Awards werden georganiseerd.

Samenwerking met Power Unlimited

De eerste shows waren een samenwerking met de organisatie Power Unlimited. Dit was in die tijd een tijdschrift waarin computerspellen centraal stonden. Helemaal aansluitend bij de opkomende games van die periode. Daarom is de samenwerking tussen Power Unlimited en TMF zeer vanzelfsprekend geweest. In het tijdschrift werden recensies en beoordelingen gegeven over de laatste games die waren uitgekomen. Deze expertise sloot perfect aan voor de organisatie van de TMF Game Awards.

Aandacht voor de laatste games

Dankzij de samenwerking tussen Power Unlimited en TMF was het mogelijk jaarlijks de show aan te passen aan de huidige ontwikkelingen. De games veranderden namelijk enorm en iedere nieuwe uitvinding leek wel een reden voor een nieuwe categorie. In het eerste jaar werden prijzen als Beste Game Overall, Beste PC-Game, Beste spelcomputer en Beste nieuwe platform uitgereikt. Dat jaar was Grand Theft Auto: San Andreas de grote winnaar en kreeg de prijs voor de Beste Game Overall en ook voor PlayStation 2 –game.

De wisseling van categorieën

In het daaropvolgende jaar 2006 waren er nieuwe categorieën bijgekomen. Zo waren er meer spelcomputers bijgekomen. Denk daarbij aan de PSP en de DS/GBA. Hier hadden de TMF Game Awards aparte prijzen aan gewijd. Dat jaar won New Super Mario Bros de prijs voor de Beste DS/GBA-game en de Grand Theft Auto: Liberty City Stories haalde de award binnen voor Beste PSP-Game. Aansluitend op deze spellen en prijzen werd ook de award voor Beste Handheld uitgereikt. Het was de PSP die deze prijs ontving.

De uitzonderingen op de lijst

Ieder jaar had ook wel zijn verrassingen en uitzonderlijke winnaars. Ieder jaar was er wel een spel van Grand Theft Auto en Call of Duty dat een prijs binnen haalde. De Xbox en later de Xbox 360 won van 2005 tot en met 2007 de prijs voor beste spelcomputer en in 2008 de prijs voor Beste game platform. Uitzonderingen waren in 2005 bijvoorbeeld World of Warcraft voor Beste online game en in 2009 Gears of War 2 voor beste Xbox 360 game. De genomineerden en prijswinnaars van de TMF Game Awards gaven een goed beeld van de games die actueel waren in die jaren.

De gaming events

Uiteindelijk waren er maar vier jaren waarin de TMF Game Awards werden uitgereikt. Alleen in 2007 bleef deze uitreiking uit. In 2006 werd het gamersevent Gameplay als gelegenheid aangewezen. Een evenement voor gamers dat in dat jaar in de Utrechtse Jaarbeurs werd gehouden. In 2008 en 2009 was Firstlook de gelegenheid voor de uitreiking voor de TMF Game Awards, tevens een event dat georganiseerd werd voor gamers.